На Херсонщині відновлюють вітрильний спорт

Одним із центрів українського вітрильного спорту є місто Херсон. Молодими яхтсменами займається херсонська родина: батько, мати і дві дочки є тренерами вітрильної школи.

Лариса Шишка та її чоловік — засновники та тренери вітрильної школи на острові в Херсоні. Також тренерами у цьому клубі працюють обидві їхні доньки. Лариса пригадує, як прийшла до цієї галузі:

— Я заміж за яхтсмена вийшла, от і все. Довелося займатись. У нас дуже велика крейсерська яхта є, але зараз вона на приколі стоїть. Довелося вчитися. Воно цікаво, чому, вчитися ніколи не пізно. Ну, вчилась, походили, спочатку боялась, а потім пішла справа.

Це було у вісімдесятих роках. А в дев’яності все зникло — тренувальні бази почали продавати, розкрадати. Наприклад, у Новій Каховці все розрубали та вивезли. Тому тільки у 2005 році Лариса з чоловіком відновили власними силами відділення вітрильного спорту в дитячій школі.

— Але чоловік продовжував займатись дітьми без зарплати, без нічого. Ми працювали на інших роботах, а дітьми займались… 10 років «пробивали» відділення вітрильного спорту, щоб хоча б тренери зарплату отримували. А коли стали набір робити тренерів — а тренерів-то з вітрильного спорту немає, виявляється. Довелось йти, займатись.

На місці теперішньої вітрильної школи раніше був веслувальний елінг (спеціальна споруда для будівництва або ремонту суден — ред.). Лариса з чоловіком та з допомогою батьків і тренерів своїми руками все тут переобладнали. Самі зробили столярний стіл, де ремонтують і готують до сплаву судна:

— Ось вчора я зробила, підготувала човен на воду, тепер він у дії буде. А так до цього він був не в дії. То я вчора прикрутила, тут турбінкою (кутова шліфувальна машина, «болгарка» — ред.) болти зрізала, нове окуття поставила — все, тепер буде працювати; балончики зробила. Тепер дитина може виходити на воду.

Вітрильна школа в Херсоні — це розрада для багатьох дітей та їхніх батьків. Тут займаються вітрильним спортом, веслуванням на байдарках і каное. Це чудове місце, яке вражає своєю простою красою.

Наразі у школі займається приблизно тридцять дітей. Звичайно, за ними потрібно пильно слідкувати, і без дисципліни не обійтися. Вітрильний спорт — це адреналін, це веселощі, однак безпека — перш за все:

— У нас правило № 1 — без рятувально жилету ніхто на воду не виходить. Забув жилет — віджався сто разів.

На воді є свої правила, яких повинні дотримуватися всі тренери та учні. Для змагань існує низка спеціальних вказівок:

— Вчора з Києва якраз надіслали мені десять штук правил. От така книжечка правил. Тут правила і для спортсменів, і для суддів — міжнародні правила, якими користуються люди… Як на дорозі правила дорожнього руху, точно так і тут.

Джерело: Ukrainer