ОЛЕКСАНДР БУРКОВСЬКИЙ: “СТАТИ ЧЕМПІОНОМ УКРАЇНИ З ФУТЗАЛУ ПРОСТО НЕ БУВАЄ”

Наставник клубу ФК “Гопри” (м. Гола Пристань, Херсонська область) Олександр Бурковський підбив підсумки минулого сезону у Вищій лізі U-15, поділився враженнями від нововведень в форматі змагань, Чемпіонство в категорії U-13, розповів про інші вікові групи в клубі та роботу під час карантину.

– Олександр Григорович, цього річ формат проведення Чемпіонату України U-15 зазнав значних змін. Розкажіть про ці зміни, а також сподобався чи ні цей формат?

Минулого року грали в конференціях за територіальним принципом і це давало змогу приймати участь більшій кількості команд взагалі. Цього року було створено Вищу та Першу ліги. У Вищій лізі грало 10 команд, а Перша ліга була розподілена на дві групи.

Формат змагань цього річ набагато кращий. Чемпіонат України у Вищий лізі пройшов в два кола. Кожна команда мала змогу зіграти по дві гри між собою за чемпіонат, що давало змогу аналізувати ігри з суперниками та дає право на помилку. Крім цього, хочу відмітити організацію проведення змагань, яка була на високому рівні, починаючи з керівництва ДЮФ АФУ і завершуючи суддівством.

– Як загалом оціните рівень чемпіонату?

Рівень чемпіонату, в цілому, був високим за винятком окремих ігор. По перше команди до вищої ліги , як я розумію, вибирались не випадково, по друге кількість команд була обмежена тож практично кожна гра була напруженою і до останього не відомо хто переможе. Це підвищило рівень Чемпіонату України і команд зокрема.

– На кожному етапі Вашим виконавцям довелось зіграти 4-5 ігор. Наскільки складно психологічно та фізично підготувати юних футболістів до таких навантажень?

По перше, ми не мали постійної ігрової практики, по друге, участь в змаганнях приймала команда 2006 р.н., вік гравців в основному 14 років, і тому підготувати команду фізично і психологічно було дуже не легко. Перед початком Чемпіонату ми ставили завдання втрутитись в боротьбу за медалі але, на жаль, деякі причини не дали нам змоги боротись за високі місця. Формат по одній грі в день давав змогу відновитись до наступної гри і лише на останні ігри треба було налаштовувати хлопців .

– Під час останього туру в Херсоні відбулось теоретичне заняття з тренерами команд під керівництвом головного тренера молодіжної збірної України Одегова Віталія, а з воротарями команд було практичне заняття під керівництвом тренера воротарів Сагайдаченко Олексія, якому допомогали діючи воротарі національної збірної України Ципун Кирило та Савенко Юрій. Ваші враження, що нового для себе Ви дізнались, чи потрібно в подальшому проводити такі заняття?

Враження від занять з тренерами самі позитивні. Як для мене особисто, то я підчерпнув декілько футзальних нюансів ведення гри. Для юних воротарів були проведені практичні заняття, що повинно стати додатковим стимулом і гарною школою в їх подальшій футзальній чи футбольній кар`єрі. Було цілий ряд хороших вправ, такі заняття і надалі треба проводити.

– Перейдемо до вікової категорії U-13 де Ваші хлопці стали Чемпіонами України! На скільки складний був шлях до Чемпіонства?

Стати Чемпіоном України просто не буває. Кожна команда ставить за мету перемогу в турнірі.

В Конференції “Південь” ми набрали рівну кількість очок але зайняли 2 місце, уступивши команді “Флагман” м. Одеса за додатковими показниками та потрапили до фіналу. В фіналі, в своїй групі, ми теж набрали рівну кількість очок але стали другими також за додатковими показниками поступившись команді “ДЮСШ-RESPECT” з смт. Маневичі, Волинської області. Самими найважчими були ігри в стиках. В цих іграх давалась втома і рівень суперників був вищий. В 1/4 фінала мінімальна перемога над командою “Юніор” з смт. Пісочин, Харківської області. Дуже цікава і динамічна гра в півфіналі з потужною командою «Явір – Олімп» м.Сміла, Черкаська область, яку ми виграли з рахунком 7-3, хоча рахунок не відбражає напруженості гри та сили суперника. Тож шлях до чемпіонства був важким і тернистим. А гра в фіналі, проти команди ДЮСШ №4 з м. Рівне, говорить сама за себе. Програючи по ходу гри двічі 0-1, 1-2 ми зрівняли рахунок і тільки в серії пенальті вирвали перемогу ставши Чемпіоном України.

– Які емоції Ви відчули коли стали Чемпіонами України по футзалу? Які “приміальні” отримали хлопці? Як святкували перемогу?

Враження і емоції зашкалювали. Не кожен день виграєш Чемпіонат України. В нашому кошику багато нагород але Чемпіонами України з футзалу ми стали вперше. Преміальних звісно ніхто не отримав. Якщо чесно, то була дуже велика втома після виснажливого фіналу. Після нагородження, як я і обіцяв хлопцям, пішли в піцерію де з соком і піцею святкували перемогу.

– Розкажіть будь-ласка про інші вікові категорії, які у вас є в клубі?

Наш клуб з невеличкого міста Гола Пристань Херсонської області, яке розташоване на півдні України, з населенням всього 14 тисяч. В нашому клубі також займаються юнаки 2009, 2010, 2011, 2012 р.н. Крім цього, наші юнаки 2009 р.н. також приймали участь в Чемпіонаті України з футзалу U-11 та потрапили також до фінальної частини, але зайняли 10 місце з 16 команд.

– Як розвивається дитячо-юнацький футзал в вашому регіоні?

В нашому регіоні проводиться дитячо-юнацький чемпіонат з футзалу в різних вікових категоріях. Завдяки Голові асоціації ХОФФ Левченку Олексію Юрійовичу та голові комітету ДЮФ ХОФФ Курбанову Зауру Ослановичу Чемпіонат проводиться поетапно в 3 етапи з фінальною частиною. Їх заслуга, що вони намагаються розвивати та популярізувати дитячий футзал в Херсонській області на власному ентузіазмі, залучаючи багато команд з регіону.

– Чи є у Вашої команди спонсори, які надають допомогу?

На превеликий жаль мецената ми не маємо. Була зустріч з керівництвом клубу МФК “Продексім” і були домовленості про співпрацю але дальше домовленостей діло не пішло. Один сезон ми виступали як команда ФК «Гопри-Продексім» і стали бронзовими призерами Чемпіонату України та Бронзовими призерами на Кубку України з футзалу але допомоги ми не отримали. Міська рада допомагає з транспортом, але цих коштів не вистачає для прийняття участі в змаганнях різного рівня і в повному обсязі що ми плануємо на рік, тому основне навантаження лягає на батьків. За що всім батькам велике спасибі.

– Крім Чемпіонату України по футзалу, Ваша команда ще приймає десь участь?

Ми приймаємо участь в усіх змаганнях, на що вистачає нам сил, часу і коштів. Це всі обласні змагання ХОФФ з футболу і футзалу, а також турніри, товариські ігри, Всеукраїнські змагання «Шкіряний м’яч» і «Золотий Колос України». Приймали участь і в міжнародному турнірі в Болгарії з футболу.

– Поділіться думками, що би Ви покращили в наступному сезоні в Чемпіонатах та Кубках України? Також скажіть кілька слів про сайт Комітету ДЮФ АУФ, чого ще не вистачає на ньому?

Трохи відступлю від запитання і добавлю за покращення. На мою думку, було б краще щоб команди Екстра Ліги обов’язково мали свої юнацькі команди і піклувались про дитячий футзал. По друге, було б гарно щоб юнацькі збірні України формувались раніше, наприклад з U-15. Це був би прорив розвитку в дитячому футзалі та великий стимул для молодшого покоління працювати і працювати.

Окремо хочу подякувати президента АФУ Владико Сергія Васильовича за його неоцінимий вклад в розвиток дитячо-юнацького футзалу. Крім цього, хочу подякувати Чубінського Максима та Кондратьєва Юрія за організацію всіх турнірів, їх трансляцію під егідою АФУ, та велика подяка коментатору, який працює на матчах, Артему Терентьєву, який своїм голосом і футзальними знаннями підвищує інтерес з боку батьків та вболівальників.

Що стосується покращення Чемпіонатів, на жаль в першу чергу треба дивитись в фінансову частину. Якби ми не покращували, а більшість команд не має меценатів і існує за кошти батьків, треба шукати золоту середину між розвитком і бюджетним варіантом. За сайт велике дякую, це дуже важлива річ. На даний момент все добре, але ще трохи стабільності не вистачає і я так розумію часу для оправного розміщування інформації..

– Як Ви працюєте з вихованцями під час карантину?

Під час карантину працюємо дистанційно. Пишу в групу вправи і прошу дітей присилати відео роботи. Всі дити вже скучили за тренуваннями в загальній групі.

– Ну і на останок, традиційно, Ваші побажання нашим юним футзалістам, батькам та тренерам.

Всім, насамперед, бажаю міцного здоров’я в цей не простий час. Юним футзалістам досягти своєї мети, бути працьовитими, і бажаю їм підсилити команди Екстра Ліги. Батькам і тренерам терпіння і наснаги, щоб всі Ваші бажання і мрії здійснились. Стабільності, миру і тепла в наші оселі.

Максим Чубінський, Комітет ДЮФ АФУ: duf-futsal.com.ua

Джерело: https://duf-futsal.com.ua/ua/news/oleksandr-burkovskiy-stati-chempionom-ukrayini-z-futzalu-prosto-ne-buvae?fbclid=IwAR07IdNhwrDzDAUNoIGb9WwOfbcPkytOvN1yLWMwIY5ZZXFWgN0ntzaOwm4