«ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» 5-й День:
РУБРИКА «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» 5-й День:
У нашій країні зараз відбувається масштабний фізкультурно-оздоровчий захід UKRAINE IS EUROPE «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» під єдиним гаслом «Єдність у русі – сила у результаті!» одразу в семи містах України 20-29 вересня з 16:00 до 20:00 від НОК України та Олімпійської команди, Міністерства молоді та спорту України та Державної установи “Спорт для всіх».
РЕЦЕПТ КОРИСНОЇ СТРАВИ ДЛЯ СПОРТСМЕНА
ВІД КРІШТІАНУ РОНАЛДУ –
Тріска з картоплею:
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 4 шт. філе тріски;
- 800 грамів молодої картоплі;
- 2 шт. ріпчастої цибулі;
- 250 мл вершків;
- 2 яйця;
- 40 мл оливкової олії;
- сіль, спеції за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Змастіть форму для запікання оливковою олією. Наріжте цибулю тонкими кільцями і розкладіть її на дно форми.
- Філе тріски наріжте невеликими шматочками. Кожен шматочок посоліть і посипте спеціями. Розкладіть шматочки риби поверх цибулі.
- Наріжте картоплю тонкими кружечками і викладіть її на рибу.
- Збийте яйця виделкою, додайте сіль і влийте вершки. Збийте суміш ще раз до отримання однорідної маси.
- Отриманою сумішшю рівномірно заповніть форму для випікання з рибою і картоплею
- Розігрійте духовку до 190 градусів. Випікайте страву протягом 30 хвилин.
ДЕВІД БЕКХЕМ — Картопляний пиріг:
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 250 грамів борошна;
- 180 грамів вершкового масла;
- 3 столові ложки сметани;
- 500 грамів картоплі;
- 150 грамів ріпчастої цибулі;
- 1 яйце;
- 50 грамів твердого сиру;
- сіль, перець за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Просійте борошно. Додайте в миску з борошном сіль і порізане кубиками холодне вершкове масло.
- Суміш борошна і масла подрібніть у блендері до стану крихти.
- Додайте сметану і замісіть тісто. Поставте його у холодильник.
- Почистіть картоплю і наріжте її дрібними кубиками.
- Додайте до картоплі дрібно нарізану цибулю і тертий сир. Приправте суміш сіллю і перцем, перемішайте.
- Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 2 частини. Одну частину розкачайте і викладіть у форму для випікання.
- Поверх тіста викладіть начинку і додайте зверху кілька кубиків вершкового масла.
- Розкачайте другу половину тіста і покладіть його поверх начинки.
- Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте пиріг протягом 50 хвилин.
Інформація: з вільного доступу.
#РАЗОМУРИТМІСПОРТУ #EuropeanWeekofSport#OlimpicLesson#BeActive2024
МЕНЮ ОЛІМПІЙСЬКИХ ЧЕМПІОНІВ:
Постійне фізичне навантаження неможливе без правильного харчування. Раціон олімпійців може відрізнятися, але одне правило непорушне — він має містити велику кількість білків. Білок є важливою поживною речовиною для всіх людей, оскільки він сприяє росту м’язів, допомагає здоровому травленню, підтримує здоров’я кісток і довше забезпечує ситість. Коли йдеться про виснажливу роботу тіла та витривалість організму, тут без білку не обійтись.
Для спортсменів вкрай важливо, щоб білок був присутній у кожному прийманні їжі. Це можуть бути яйця, курка, макарони з цільного зерна, тунець або навіть арахісова паста. Головне, тримати баланс у тарілці. А для цього потрібно розуміти, що саме містять у собі різні харчові продукти. Олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан, до прикладу, завжди готує собі сама. Вона не їсть фаст-фуд, а серед солодощів може дозволити собі лише чизкейк, але за умови успішної гри. Саме такий рівень дисципліни приводить спортсменів до переможних кубків та медалей.
Багато спортсменів починають свій ранок з якісної вівсяної каші. Вона містить багато клітковини та пребіотики, важливі для здорової роботи кишківника. Цю крупу можна готувати по-різному: солодкою чи солоною, варити, запікати або взагалі робити лінивий варіант без термічної обробки. Якщо ви хочете приготувати білкову та поживну страву, що точно б сподобалась олімпійцям, вівсянка з тунцем та яйцем пашот — ідеальний вибір.
Інформація: з вільного доступу.
#РАЗОМУРИТМІСПОРТУ #EuropeanWeekofSport#OlimpicLesson#BeActive2024