Андрій Проценко – переможець “Діамантової ліги-2019” в стрибках у висоту

29 серпня 2019 року у  швейцарському Цюріху відбулася перша частина фіналу найпрестижнішої в світі легкоатлетичної серії змагань – «Діамантової ліги-2019».  

Серед учасників було двоє представників України – Ганна Рижикова бігла 400 метрів з бар’єрами, а в секторі для стрибків у висоту виступав випускник Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського,  спортсмен комунального закладу «Херсонська школа вищої спортивної майстерності» Херсонської обласної ради, заслужений майстер спорту України  Андрій Проценко. І саме Андрій у підсумку зійшов на найвищу сходинку п’єдесталу пошани, показавши свій найкращий результат у сезоні. 

Нагадаємо, минулої суботи (24 серпня)  на останньому етапі регулярного сезону «Діамантової ліги -2019» в столиці Франції Парижі Проценко у напруженій боротьбі став другим з повторенням свого кращого результату сезону – 2,28 м.  

Але на фінальному етапі в Цюріху Андрій стрибнув ще вище. У секторі йому повинен був протистояти співвітчизник Богдан Бондаренко, але він в Швейцарії не виступав. 

Проценко без проблем взяв 2,16 м і 2,20 м, але вже на 2,24 м допустив одну помилку. Вона виявилася останньою до 2,32 м – нового season best для українського  висотника.

Австралієць Брендон Старк і болгарин Тіхомір Іванов стрибнули на 2,30 метрів. За спробами другим став Старк, а Іванов замкнув першу трійку.

Уже в статусі переможця Андрій підняв планку ще на два сантиметри – до 2,34 м – показника кращого результату сезону в світі, але три спроби виявилися невдалими, хоча одна з них була дуже близькою.

Таким чином, Андрій Проценко – третій в історії України чемпіон «Діамантової ліги» і перший з 2013 року, коли чоловіча висота залишилася за Богданом Бондаренком. Окрім них ще в 2011 році чемпіонкою ставала Ольга Саладуха, яка спеціалізується на потрійному стрибку. Правда, з 2017 року в серії діє нова система – чемпіоном стає переможець фінального етапу, а не лідер усього сезону.

Додамо, що окрім трофея чемпіона «Діамантової ліги-2019» Андрій Проценко за свій виступ в Цюріху заробив 50 тисяч доларів призових і wild card на чемпіонат світу-2019 в Досі, на який, втім, він і так відібрався раніше.

Цікаво, що 31-річний Андрій Проценко раніше вже привозив нагороду з Цюріха – «срібло» чемпіонату світу-2014 з результатом 2,33 м.

Відзначимо, що Ольга Саладуха, також як і Богдан Бондаренко відмовилася від виступу в Швейцарії. У свою чергу, на фінальному етапі в Цюріху виступила Ганна Рижикова-Ярощук – шосте місце у бігу на 400 метрів з бар’єрами.

У другій частині фіналу «Діамантової ліги-2019», яка відбудеться 6 вересня в столиці Бельгії Брюсселі, виступлять ще п’ятеро українців.