Великі здобутки юної новокаховчанки

Як не дивно, але ми живемо в той час, коли мрії стають реальністю. Особливо для молоді. Яскраве підтвердження – діяльність на користь громади 11­-класниці Ольги Осінньої (ЗОШ №1) зі школи громадянської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін».

Новокаховчани знають Олю як організатора чудового казкового фестивалю «Magic park», який відбувся у серпні у прибережному парку на дитячому майданчику біля улюбленого не одним поколінням новокаховчан слоника. Під час фестивалю не тільки розважали малечу, а й збирали кошти на благоустрій цього майданчика. В результаті суспільно­корисної роботи тут на День Незалежності був встановлений декоративний дерев’яний будиночок, що «приїхав» зі Львова. А нещодавно, як Оля розповіла «НК online», з’явилась можливість встановити біля будиночка маленькі гойдалки.

Випускниця поділилась з редакцією:

— На початку року, в лютому, нашу школу повідомили про те, що за підтримки БФ «Діти надії та любові» та Малої академії наук розпочато проект «Агенти змін». Для участі потрібно було заповнити анкету і написати есе на тему, чому мрії одних збуваються, а для інших залишаються нездійсненними. В березні в Києві відбувся перший етап проекту: учасників розділили на дві групи, повідомили умови участі і дали завдання — подумати над такою ідеєю, втілення якої могло б змінити місто. Презентація ідеї — це другий етап, а до третього увійшли ті 25 школярів, які змогли втілити її.

Незабутнім враженням для Ольги стало перебування в столичному Американському домі, де п’ятірка кращих «агентів» презентувала свої роботи, а також розмова з міністром освіти Лілією Гриневич у стінах Міністерства освіти і науки. Виявилося, що у вільному спілкуванні зі школярами міністр — добра, чуйна людина. Вона уважно вислухала усіх, розповіла про принципи нової української школи, подарувала брошури з основними тезами сучасного навчання та висловила бажання, щоб активними були учні усіх українських шкіл. «Мені здалося, що їй було цікаво слухати нас», — відмітила Оля.

Зараз проект «Агенти змін» завершується: попереду — ще одна поїздка до Києва у листопаді (4­-й етап), де будуть спілкуватися «агенти»­випускники минулого і нинішнього року. Їхати до столиці треба не з пустими руками. Під час осінніх канікул, які зараз тривають у школярів, треба виконати нове завдання. Після завершення проекту Оля не планує зупинятися. Хоче продовжувати волонтерську діяльність, допомагаючи дітям, є задум щодо проведення заходу в рідній школі. Взагалі, каже вона, втілювати замислене виявилося не надто складної задачею. Взявши участь у проекті «Агенти змін», вона відчула сильну підтримку однокласників, вчителів, керівництва міста і багатьох людей, які відгукувалися на всі її пропозиції. А якщо говорити про професійний вибір, то Оля замислюється про журналістську діяльність. Можливо, активна громадська діяльність стане їй в нагоді у здобутті цієї професії. А ми бажаємо їй успіху!