В Олешкахах відбулася традиційна відкрита Всеукраїнська регата серед юніорів з академічного веслування

З 31 березня по 2 квітня 2021 року в Олешках пройшла відкрита всеукраїнська Регата серед юніорів U18 пам’яті першого президента ФАВУ В.Кохненко.

В змаганнях взяли участь близько 140 дітей віком від 14 до 17 років. Учасники прибули з різних обласних центрів України, де має розвиток цей вид спорту: Херсон, Миколаєв, Запоріжжя, Харкіі , Черкаси, Київ, Дніпро. Перше місце серед дівчат отримала Олійникова Алсу:

“Про суперників можу сказати, що майже всі рівні , адже в минулому році ми всі сиділи в четвірці й готувалися до чемпіонату Європи. Через те, що ця дистанція була гандікап і погода, звичайно, всім заважала, загальні умови були рівними. Кожен повинен був боротися з самим собою, тому всі показали те, на що здатні.”

Не відставали і юнаки. Серед них перше місце виборов у парі Болотов Павло з Харкова, який розповів про те, як академічна гребля вплинула на нього і як він налаштовується перед змаганнями:

“Найголовніше – прибрати мандраж, бути спокійним і без емоцій. Їх потрібно вмикати вже під час гонки щоб не ослабнути, а бути ще сильнішим. Дуже важко було , особливо на останній гонці , бо вітер був зустрічний – це ускладнювало веслування. Третя гонка зайняла найбільше часу тільки через погодні умови. Раніше я займався волейболом і часто задихався, за допомогою греблі мені стало легше займатися такими видами спорту як волейбол і баскетбол.”

За перемогами спортсменів завжди стоїть тренерська робота. Раєвська Вікторія Валентинівна – старший тренер збірної команди розповіла про хід змагань:

” Змагання за тому, що діти проходили дистанцію три рази по 2 км. Тобто 1 квітня вони змагалися зранку і ввечері, а 2 квітня зранку вони йшли дистанцію у 2 км. По сумі трьох випробувань обиралися чемпіони і призери цих змагань”.

Також Вікторія Валентинівна подякувала органзаторам відкритої регати за гостинність:

“Велика вдячність організаторам змагань, які змогли нам підготувати дистанцію, нагородження та безпеку. Дякую Олешківській школі, яка нас завжди тепло приймає. Ми з задоволенням приїзджаємо до Херсона і саме на базу в Олешки, тому що тут – найкращі умови для підготовки юних спортсменів, особливо у весняний період. В цей час в Харкові ще стоїть лід, в Києві він тільки зійшов. Тут зібралася весь цвіт України для того щоб почати базову підготовку, незважаючи на важкі умови у країні. Ми намагаємося забезпечити максимально якісну підготовку для юнаків”.

На Херсонщині цей вид спорту закладався багатьма поколіннями, багато відомих спортсменів з акалемічної греблі прославили регіон і на всеукраїнському рівні, і міжнародному. Заслужений майстер спорту Гурковський Павло Михайлович у своєму зверненні до учасників змагань сказав наступне:

“Хочу привітати нашу Херсонську федерацію академічного веслування тому що ми проводимо сьогодні змагання, і я сподіваюся – ми їх проведемо успішно. У зв’язку з локдауном, ми переймалися будуть змагання або ні , а також ,чи зможуть всі зібратися за станом здоров’я. Сюди приїхали одні із найсильніших веслярів молодіжної збірної України. Вони потренувалися тут 20 днів та зараз показують результати”.

Всі спортсмени отримали нагороди згідно своїх результатів. Змагання відбулися за підтримки віце-президента Федерації академічного веслування України Ігора Гарагулі. Розвиток спорту- це інвестиція в майбутнє.

 

Джерело: Український Південь