На Херсонщині відбулися крос – кантрійні велоперегони

59 учасників взяли участь у крос – кантрійних велоперегонах. Це змагання по перетнутій місцевості довжиною 45 кілометрів, маршрутами Антонівка – Садове та Зеленівка – Текстильний. 

Голова федерації велосипедного спорту в Херсонській області Андрій Кутасов,  говорить що ця траса легка для досвідчених велосипедистів, а от для новачків — складна.

“Змагання проходять по бездоріжжю. Змагання належать до олімпійського типу. Тобто це крос – кантрі, але на одному колі довжиною в 45 кілометрів – як марафон. Є олімпійська дистанція крос-кантрі, вона сформована по короткому колу там 3-4 кілометри”, – розказує Андрій Кутасов.
Технічна складність крос – кантрійних перегонів  у тому, що доріжки на маршруті вузькі. На маршруті учасникам трапляються круті схили, по яких треба підійматись, зістрибувати чи з’їжджати. 

За словами директора велоперегонів Дениса Прокопчука, суть таких перегонів у популяризації даного виду спорту серед молоді.  

“Є різні види: є шосе, є крос-кантрі, є там деха, є бемікси. Тут більш цікаво, тут такі технічні спуски, підйоми, треба багато тренуватися, але це дуже цікаво”, – каже директор велоперегонів. 
Вп’яте бере участь у велоперегонах маршалом на дистанції Сергій Сєчка. Чоловік говорить, маршал є волонтером, який показує куди треба їхати та в  надзвичайній ситуації надає необхідну допомогу.

“В середовищі велосипедистів дуже багато спортсменів, які хочуть проїхати дистанцію, і я думаю, не так просто знайти тих людей, які б допомагали в організації таких велоперегонів і саме виконували б таку функцію, як направляти, показувати куди їхати на таких важливо критичних точках”, – розказує Сергій Сєчка та додає, що у маршала є певний функціонал, правила велоперегонів, які обов’язково потрібно дотримуватися як маршалом, так і учасникам цих правил. 

 Олександр Педь-Власов три роки живе у Франції. Навчається в ліцеї. А на канікули приїжджає до рідного міста. З велосипедом каже, – дружить з дитинства, тому й вирішив спробувати себе на цій дистанції.

“Я приїжджаю в основному на канікули, і в основному я беру участь на перегонах у Франції також на шосе. Тут чисто приїхав спробувати для себе. Тому що для мене це новий вид – по ґрунтах”, – говорить Олександр.  

Хлопець розповідає, що на цих змаганнях всі як друзі. 

“Тут в основному, як всі друзі, всі дружно, а у Франції йде більш чисто спортивна, тобто всі один проти одного націлені на перемогу. Тут більшість як для себе беруть участь, ну так дружньо все йде. Там чисто перемога і все.
Серед учасниць херсонка Марія Франковська. Говорить, хвилюється перед кожним стартом.

“Хвилювання завжди є. Це ми так між собою називаємо тремор, коли уже готується старт і всі як би приготувалися до команди старту, тобто це такий хвилюючий момент.Кожен переживає за себе, сподівається на перемогу, дехто просто бере участь в цих змаганнях просто для того, щоб показати собі на що він здатен”, – каже Марія.

Переможцем крос-кантрійних велоперегонів став Максим Терновий з Миколаєва. 

“Перші кілометри, коли йде відбір, коли всі роздають, було складно, тому що виходили на рельєф розмитий. Там підйоми, пагорби, ями. Потім ми десь вирівнялись на полях. Але там був такий пил, начебто в пустелі Гобі. Трохи підкачала розмітка посередині траси, ну а так в цілому супер”, – розповів переможець велоперегонів Максим Терновий.

  Джерело:  Суспільне Херсон