На Херсонщині створено дві жіночі футбольні команди

(Громадянське суспільство, Херсон): Хто сказав, що футбол – це суто чоловіча гра? Села Музиківської ОТГ завжди славилися своїми футбольними досягненнями серед громад Білозерського району, що на Херсонщині. Але донедавна дівчата та жінки залишалися лише палкими вболівальницями. І це несправедливо, адже є дівчата, які також хочуть займатися футболом.
У рамках реалізації проекту «Спортивній громаді – свій стадіон!» вперше на території громади проведено футбольні змагання між дівочими командами. Створено 2 дівочі команди – по одній у селах Східне і Музиківка. До їх складу увійшли 19 дівчат, віком від 13 до 15 років. Спочатку розроблено графік та план тренувань лише на літній період 2019 року, але через зацікавленість громади тренування відбуваються і зараз, до команд приєднуються нові учасниці. Наразі заняття для дівчаток відбуваються на базі спортивних залів Музиківського ліцею та Східненської ЗОШ.

В’ячеслав Неннов, інструктор зі спорту у с.Східне розповідає: «У мене вже давно була ідея створення дівочої футбольної команди. Так склалося, що у нас у школі більш популярною грою є саме футбол – і серед хлопців, і серед дівчат. Знаю, що в Музиківці навпаки, більш популярним є волейбол. Спочатку мої колеги із цього села досить скептично ставилися до моєї ідеї. Я запропонував не піддаватися стереотипам та дізнатися думку самих дівчат. Так, під час чергових уроків фізичного виховання вчителі поговорили з ученицями, і виявилося, що для дівчаток з Музиківки футбол також цікавий, і вони були б не проти спробувати потренуватися та позмагатися. Завдяки даному проекту ми змогли екіпірувати команди та заохотити учасниць подарунками».

Незважаючи на першочергову позитивну реакцію спочатку все йшло важкувато. На перше заняття у Музиківці прийшло всього три дівчинки. Як розказали самі дівчата, батьки не дуже хотіли, аби вони займалися «чоловічим» видом спорту. Але все одно тренування розпочалися. Завдяки організаторським та комунікаційним здібностям, бажанню вчителів фізичного виховання Музиківського ліцею поступово кількість бажаючих збільшилось. Відтак, уже є плани проведення жіночого футбольного турніру влітку 2020 року не лише на території Музиківки, але й у Східному.

А щоб змагання із футболу та інших видів спорту стали системними, дівчата та хлопці громади разом долучились до адвокаційної кампанії, адже футбольні поля у селах громади залишалися невпорядкованим, і деякі жителі думають, що на стадіоні можна випасати худобу.

Тож, активісти й активістки провели тематичну інформаційну кампанію із підвищення рівня обізнаності мешканців, опитування громади щодо задоволеності якістю спортивних заходів, тренінги із залучення до прийняття рішень, акції зі збору підписів під колективним зверненням до сільської ради.

І місцева влада почула голос громади: на сесії сільради прийнято рішення стосовно обслуговування стадіонів у селах Музиківка і Східне.