Підкорили найбільшу пустелю Європи: на Херсонщині відбувся забіг «Wild Desert Ultratrail»

12-13 вересня 2020 року на території парку «Олешківські піски», що на Херсонщині  (с. Раденськ, Олешківський район) вчетверте відбувся забіг «Wild Desert Ultratrail». Любителі активного відпочинку з усієї країни випробовували свої сили на чотирьох дистанціях, щоб підкорити найбільшу пустелю Європи.

 150 учасників з усієї України долали дистанції у 5, 10, 20 та 50 кілометрів. Цьогоріч, розповідає організаторка Олена Доценко, попри карантин, участь у забігу взяли найбільше людей: 

«Основна мета – популяризація бігу, здорового способу життя, активності. «Жити вільно, бігти дико» – це наш лозунг, наше гасло і тому ми створюємо таку атмосферу. Місцевість нас на це надихнула, тому що це – унікальне місце, де ти відчуваєш себе по-іншому».

Першою серед жінок на дистанції у 20 кілометрів стала Анна Гуделайтіс з Дніпра. Вона вдруге бере участь у забігу. Цього разу, як і минулого року, обрала дистанцію у 20 кілометрів. І, хоча торік, говорить дівчина, траса здалася легшою, час показала однаковий.

 «Я в минулому році бігла теж 20 кілометрів, як і сьогодні. Мені дуже подобаються ці змагання, бо тут дуже кльова організація, завжди є розмітка, друзі, спілкування. Це дуже круто, що є такі змагання у найбільшій пустелі у Європі, просто неба, готель тисячі зірок», – розповіла Анна Гуделайтіс.

Окрім забігу, для учасників проводять семінари, екскурсії та тренування. Максим Козій приїжджає з Києва вдруге, говорить, заради атмосфери:

 «Це – чудове місце, найбільша пустеля у Європі, мені тут дуже подобається атмосфера, бо це не тільки про гонку, це як пригода».

З Нової Каховки разом із другом приїхав Сергій Навалкін. Він – професійний спортсмен. Фінішував Сергій босоніж:

 «Ми кожен рік сюди приїжджаємо з моїм другом, тому що ми самі з Херсонської області і нам звично бігати по піску і це – єдині змагання, які більш-менш розкривають Олешківські піски. Цього року 20 кілометрів і минулого року 20 кілометрів, але покращили результат майже на півгодини. Цього року легше було, бо немає сонця».

Вік учасників від 14 років, каже Олена Доценко, однак наймолодшим став Володимир Петренко, йому усього 12. Хлопець приїхав із татом з Києва, вирішив спробувати подолати дистанцію у 5 кілометрів і прийшов другим.

 «Найважче те, що я вперше такою трасою біжу. Я думав тут буде просто пряма дорога і поруч пустеля, а тут навпаки. Після старту там є висока гора і там дуже важко на неї бігти, а потім трошки заблука», – додав Володимир Петренко.

Усі учасники отримують медалі за подолання дистанції. У кожній, розповідає Олена Доценко є троє переможців серед чоловіків і троє серед жінок. Однак сюди, переконана організаторка, приїжджають не за нагородами.