Спортсмени тікають з Херсонщини через відсутність умов для занять спортом – Ольга Саладуха

Мізерні виплати добових для спортсменів, які беруть участь у всеукраїнських спортивних заходах, неможливість для декого з них (особливо для молоді) поїхати на змагання чи збори через брак коштів, проблеми із виплатою спортивних стипендій, відсутність інфраструктури – все це провокує відтік спортсменів з Херсонщини в інші регіони.

Про це на сторінці Facebook заявила народна депутатка України, голова парламентського підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха за результатами його виїзного засідання в Херсоні.

«Мізерні виплати добових для спортсменів, які беруть участь у всеукраїнських спортивних заходах. Сьогодні на Херсонщині вони складають лише 60 грн! Виглядає як знущання! Головна причина – це обмежений фінансовий ресурс місцевої влади. Є регіони більш багаті, які можуть дозволити краще підтримувати спортсменів. Херсонщина – область дотаційна і тут доводиться заощаджувати кожну копійку. Результат прикрий для регіону – спортсмени переходять туди, де їм пропонують кращі умови», – наголосила Ольга Саладуха.

Також відзначила, що спортсмени не мають змоги поїхати на змагання чи збори через витрати на проїзд.

«Оплата проїзду та супутні витрати – все це лягає важким тягарем або на тренерів, або на батьків, якщо йдеться про юнацький спорт. Велика проблема – відсутність авансових виплат для купівлі тих же квитків. Лише постфактум тренер може компенсувати частину витрат, але далеко не всі», – повідомила народний депутат України.

На виїзному засіданні в Херсоні обговорили також проблему невиплат спортивних стипендій.

«Останні два роки на Херсонщині були проблеми із виплатою стипендій провідним спортсменам. Сьогодні влада регіону демонструє рух на виконання програми виплат, але загалом потреби провідної групи спортсменів фінансуються за залишковим принципом. І це дуже демотивує людей, які завтра могли б зійти на олімпійський п’єдестал пошани. Представники спортивної спільноти вимагають, аби стипендії провідним спортсменам були чітко закріплені, як обов’язкові гарантовані виплати», – заявила Ольга Саладуха.

Вона наголосила, що херсонська ДЮСШ-2, де навчається майже 300 дітей, терміново потребує капітального ремонту, а стадіон «Кристал», – повної реконструкції.

«З одного боку в Херсоні дійсно багато проблем, інфраструктури бракує, а та що є, перебуває у депресивному стані. З іншого боку, бачимо бажання та спроби місцевої влади підтримувати спорт і йти на зустріч спортсменам. Проте, не все залежить від неї. Тому підключатимемо профільний парламентський комітет, Мінмолодьспорту, інші міністерства та відомства, аби спільно долати труднощі», – розповіла Ольга Саладуха.

Джерело: Мост