Старт – у Дніпрі, фініш – в Одесі: регата «Козацький шлях 2019» завітала до Херсонщини

Десятки яхт з різних куточків України беруть участь у масштабних змаганнях у рамках регати-фкстивалю «Козацький шлях 2019»,  що проходить з 30 червня по 9 липня 2019 року за маршрутом Дніпро-Запоріжжя-Нікополь-Херсон-Очаків-Одеса. 

Мандри IV Всеукраїнського спортивно-патріотичного фестивалю «Козацький шлях 2019» присвячені Дню Конституції України, Дню Військово-Морських Сил ЗСУ та вшануванню воїнів і ветеранів АТО.  

Подорож місцями козацької слави проводить громадська організація ТО «Золота Паланка» Війська Запорозького низового спільно з яхтсменами України. 

 
За словами організаторів, цьогоріч регата вийшла за межі Дніпра і зібрала десятки яхт, які не просто подорожують, а й змагаються на швидкість. 

Яхтсмени долають відстань у півтисячі кілометрів по Дніпру, Дніпро-Бузькому лиману та Чорному морю. 

Перегони розбиті на шість етапів. У кожному визначається трійка найкращих, якій  вручається відповідні вимпели.
Регата стартувала від фестивального причалу м. Дніпра 30 червня 2019 року. Далі спортивний шлях пролягав через Запоріжжя, Нікополь, Каховку, Херсон. Фінальний 60-кілометровий ривок – від Очакова, а підсумують змагання і назвуть імена переможців 9 липня в Одесі. 

Яхтсмени подорожують історичними шляхами запорожців, зустрічаються із козаками сучасності, відвідують чорноморські військово-морські бази. 

До Херсонщини, у складі 16 крейсерських яхт, «Козацький шлях 2019» прибув 3 липня. 

У с. Республиканець учасники регати вшанували пам’ять отаманів Івана Сірка та Костянтина Гордієнка. Вже 4 липня вирушили до м. Берислав та м. Каховка.
 
5 липня, регату-фестиваль у складі 11 яхт на міській набережній зустрічали у Херсоні.

Учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих патріотів України – українських козаків, воїнів-інтернаціоналістів, земляків, які загинули в ході проведення антитерористичної операції на Сході України, захищаючи її державну цілісність.

Яхтсмени подякували присутнім за гостинність та вже наступного дня 6 липня вирушили до м. Гола Пристань.Там вони відвідали фестиваль «Купальські Зорі», а далі рушили по каналу Рвач до с. Кізомис.

Після виходу у Дніпро-Бузький лиман вітрильники регати «Козацький шлях – 2019» прямуватимуть у м. Очаків, де зустрінуться з юними яхтсменами, екскурсією відвідають Кінбурську Косу та завітають на могилу отамана Сидора Білого.

Фініш, парад учасників та закриття регати відбудеться в яхт-клубі «Отрада» у м. Одеса.