Сьогодні – Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

3 грудня у всьому сіті  відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року.

Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію в життя суспільства осіб з інвалідністю. Міжнародний день інвалідів привертає увагу до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими фізичними можливостями. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій щодо інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям інвалідів.

Щороку Міжнародний день людей з інвалідністю присвячений певній тематиці. У 2019 році – це тема «Забезпечення активної участі інвалідів у житті суспільства – реалізація Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року».

В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року.

На сьогодні в Україні є понад два з половиною мільйона людей, які потребують належного ставлення до себе – вони хочуть жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації у працевлаштуванні, мати змогу брати участь у соціальному та культурному житті.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів  справедлива шана та повага суспільства до людей, що потребують особливого захисту та підтримки у цей непростий час. Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя, окремі трагедії, окремі людські сподівання на краще. Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з обмеженими можливостями.

Переймаючись буденними проблемами, ми не повинні забувати про непросту долю людей з вадами здоров’я, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги –справжній вияв милосердя, людяності та любові до ближнього