Херсонка стала абсолютною Чемпіонкою України з кайт-флаїнгу – 2021

23 листопада – 5 грудня 2021 року у місті Кам’янське Дніпропетровської області відбувся Чемпіонат України з кайт-флаїнгу 2021. Національні змагання з повітряних змій як першому приватному виду спорту в Україні організовуються Українською Асоціацією Повітряних Зміїв вже вдруге. Цього року вони пройшли у очно-заочній формі.

Абсолютною Чемпіонкою України з кайт-флаїнгу – 2021 стала Олена КОМПАНІЄЦЬ із Херсона, виконавчий секретар Української Асоціації Повітряних Зміїв, студентка Херсонського державного університету. Дівчина вже має титул Чемпіонки Світу з повітряних змій – 2018 у номінації авторських кайтів. Завдяки перемозі Олена на правах віце-капітана увійшла до оновленого складу Національної Збірної України з кайт-флаїнгу, яка вже наступного року представлятиме нашу країну на міжнародних турнірах та фестивалях. Друге місце Чемпіонату – у львів’янина, третє – у представниці Миколаївщини.

Загалом представники Херсонщини виступили на всеукраїнських змаганнях дуже вдало. Двічі абсолютний чемпіон Херсонської області з кайт-флаїнгу Микита ВАРЕНИК посів четверте місце у загальнонаціональному рейтингу, ставши Чемпіоном України – 2021 у категорії «шоу-кайти» серед юніорів. А херсонець Данило ФІСУН другий рік став Чемпіоном України з кайт-флаїнгу серед кадетів у категорії «спортивні кайти (комбіновані)», посівши десяте місце у загальній турнірній таблиці. Микита, Данило та ще кілька учасників із Херсонської області також увійшли до Національної збірної.

До суддівської колегії першості увійшов і херсонець Павло ШМУЛЕВИЧ – засновник Української Асоціації Повітряних Зміїв, володар Кубка Світу з кайт-флаїнгу – 2018, капітан Національної Збірної України з кайт-флаїнгу.

На Другому Чемпіонаті України з кайт-флаїнгу змагалися 57 спортсменів із 15 областей у таких вікових категоріях: діти, кадети, юніори, молодь, дорослі. Змагальних категорій було чотири, тобто менше, ніж минулого року: шоу-кайти, плоскі однолінкові кайти, спортивні кайти (комбіновані), сімейний кайт-флаїнг.

ДОВІДКА
Термінологія:
Кайт – повітряний змій
Кайт-флаїнг – спорт, запуск та управління повітряним змієм
Кайт-флаєр – спортсмен, майстер кайт-флаїнгу

Про нашу організацію:
Українська Асоціація Повітряних Зміїв (УАВЗ) була заснована у серпні 2017 року організаторами та активними учасниками першого в історії України Міжнародного фестивалю повітряних зміїв Tryhutty IKF 2017.
Українська Асоціація Повітряних Зміїв – перша та єдина професійна організація, що представляє всю Україну на міжнародному рівні у сфері повітряних зміїв. В даний час до УАВЗ входять як місцеві клуби (команди), так і окремі кайт-флаєри з усіх регіонів України (крім Луганської області), закордонні українці та навіть іноземні майстри. УАВЗ є юридичною особою та має статус всеукраїнської молодіжної громадської організації.
Мета УАВЗ – просування кайт-флаїнгу як першого приватного виду спорту в Україні через змагання, конкурси, майстер-класи, розробку власних моделей повітряних зміїв, регіональні івенти та міжнародні фестивалі, а також презентацію України на міжнародному рівні.

 Джерело: ХЕРСОН Онлайн общественно политическое интернет издание