Центр олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» – масштабний проект Херсонщини

Вже більше двох років в Новій Каховці розробляється проект будівництва Центру олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» – самий амбітний проект Херсонщини. Карантин загальмував процес його реалізації, але не зупинив.

«В Новій Каховці нині впроваджується кілька потужних проектів. Якщо вас, шановні читачі, цікавлять деталі – дізнатись достовірну інформацію дуже просто. Для цього потрібно не сторінки соцмереж гортати, не аргументувати – «та люди ж кажуть», а просто – запитати тих, хто розробляв і впроваджує проект. Вони розкажуть вам достовірну інформацію і нададуть відповіді на будь-які запитання. Цього разу ми розкажемо вам про найбільш масштабний на сьогодні міський проект – будівництво Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка».

Ми поспілкувались із директором КП «АкваСпорт» Оксаною Лисенко. Вона розповіла:

– Комунальне підприємство «АкваСпорт» створене у 2018 році з метою реалізації проекту «Будівництва Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» по проспекту Дніпровський, 18-а у м. Нова Каховка, Херсонської області».

Новокаховською міською радою було виділено земельну ділянку площею 14,95 га (кадастровий номер 6510700000:001:1558), яку передано в постійне користування комунальному підприємству. А це означає, що земельна ділянка знаходиться виключно у власності новокаховської громади.

Площа, що виділена  під будівництво, прилягає до проспекту Дніпровський та не перешкоджає вільному доступу мешканців до річки Дніпро. На територію комплексу передбачено декілька заїздів-виїздів, для відвідувачів запроектовано автостоянку для особистого транспорту, автобусів, спецтехніки. Між центральним входом до будівлі спортивного комплексу та проспектом Дніпровським запроектовано організовану зону відпочинку.

Благоустрій території передбачає покращення санітарно-гігієнічних умов та забезпечення архітектурного вигляду будівлі, а також всієї ділянки декоративними рослинами, вертикальним озелененням.

Проектом передбачено зручні зони для відпочинку відвідувачів різного віку. Ця зона передбачена як зона загального користування без будь-яких обмежень, і має конкретне цільове призначення – для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту.

Проектними рішеннями передбачається розміщення будівлі «Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка», який являє собою багатофункціональний спортивний комплекс з плавальним басейном, що відповідає всім сучасним вимогам до таких об’єктів та міжнародним стандартам, і експлуатується упродовж всього року.

Спортивні можливості спорткомплексу колосальні: адже він може стати потужною базою для підготовки спортсменів з усіх регіонів України для участі в Олімпійських та Параолімпійських іграх, Чемпіонатах  і Кубках світу та Європи, інших змаганнях міжнародного та національного рівня з водних видів спорту відповідно до вимог Міжнародної федерації плавання!

В Центрі Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» буде можливість проводити тренування та змагання не тільки з водних видів спорту, але і з майже 20 інших, таких як волейбол, гандбол, баскетбол, міні-футбол, стрільба з лука, боротьба та єдиноборство, бокс, теніс, карате, важка та легка атлетика, гімнастика, аеробіка, фітнес, інші види спорту.

Це дасть можливість задовольнити потреби не тільки мешканців, які розуміють переваги здорового та активного  способу життя, а й професійних спортсменів, які можуть значно покращити свої досягнення.

За час існування комунальним підприємством «АкваСпорт» в повному обсязі виконані наступні роботи:

  • виготовлена проектно-кошторисна документація;
  • виготовлена документація щодо підведення комунікацій до об’єкта будівництва: зовнішніх мереж газопостачання, електропостачання, електроосвітлення та електрообладнання, водопостачання та каналізації, зв’язку, радіо та інтернету, оцінка впливу на навколишнє середовище;
  • отримано позитивний експертний звіт щодо розгляду проектної документації за проектом «Будівництво Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» по проспекту Дніпровський, 18-а у м. Нова Каховка, Херсонської області» від ТОВ «УКРБУДЕКСПЕРТИЗА» від 13.12.2019 року №3-282-19-ЕП/КО;
  • видано розпорядження голови Херсонської обласної адміністрації від 28.01.2020 року №75 «Про затвердження проектної документації за проектом «Будівництво Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» по проспекту Дніпровський, 18-а у м. Нова Каховка, Херсонської області»;
  • отримано листи на підтримку багатофункціонального спортивного комплексу «Н2О Нова Каховка» від 13 спортивних федерацій;
  • проведені громадські обговорення щодо реалізації проекту.

26 червня поточного року Президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Нову Каховку. Він підтримав ініціативу керівництва міської влади та регіону побудувати найближчим часом Центр Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка», який може стати одним із «магнітів» Херсонщини.

На даний час міським головою Володимиром Коваленком, а також КП «АкваСпорт» налагоджено активну співпрацю з Міністерством молоді та спорту  України. Міністр Вадим Гутцайт добре розуміє необхідність розбудови спортивної інфраструктури України за міжнародними стандартами. Для цього необхідно підтримувати будівництво нових спортивних арен, спроектованих таким чином, щоб задовольнити зростаючі потреби як професійних спортсменів, так і населення.

Крім того, постановою КМУ від 01.07.2020 року №551 затверджено порядок надання субвенції на створення Палаців спорту. Нова Каховка займає особливе місце в реалізації програми Президента України з будівництва спортивних комплексів. Готових проектів, реалізація яких може розпочатись негайно, – в Україні одиниці. Тому, завдячуючи далекоглядності міського голови та депутатського корпусу, а також завдяки підтримці народного депутата Ігоря Колихаєва та його благодійного фонду, Нову Каховку з її проектом розглядають як першочерговий проект щодо реалізації президентської програми.

Хочеться зауважити, що ще на стадії проектування міський голова дав завдання проектантам передбачити можливість відвідування спорткомплексу дітьми та дорослими, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом. Вже зараз передбачається формування програми з пільгового відвідування новокаховчанами басейну та отримання супутніх послуг.

Підтримка громадою цього проекту колосальна. Це відчувалося і на громадських обговореннях, і з боку спортивної спільноти нашого міста. Надходили пропозиції і в процесі проектування, і просто в розмовах з населенням. Люди з нетерпінням чекають на відкриття Центру Олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка» в нашому рідному місті.

Причин, що можуть завадити реалізувати нашу мету, немає. Спорткомплекс «Н2О Нова Каховка» буде! Він стане окрасою міста, своєрідною візитівкою та гордістю області, центром тяжіння для фанатів спорту, центром сімейного оздоровлення та туризму, що не має аналогів на Півдні України!».

Джерело: radionk.com.ua