Чемпіонат України з легкої атлетики у приміщенні: результати і перспективи

У Сумах завершився чемпіонат України у приміщенні, який тривав з 9 по 11 лютого.

Під час відкриття учасників змаагань вітали Державний секретар Мінмолодьспорту Олег Немчінов та директор Департаменту олімпійського спорту Роман Вірастюк.

В перший день змагань було розіграно п’ять комплектів нагород. Найгучніша сенсація – у змаганнях чоловіків з бігу на 60 метрів перемогу святкував 20-річний Олександр Соколов з Миколаївської області. Він переміг з найкращим часом сезону серед українців – 6,70, на дві соті секунди випередивши лідера вітчизняного спринту Сергія Смелика (Донецька обл.).

У жінок на цій дистанції киянка Христина Стуй була на голову вищою за суперниць і перемогла з результатом 7,33. У стрибках з жердиною золоту нагороду здобув Владислав Малихін з Київщини – 5.50.

Дуже цікава боротьба точилася у секторі для штовхання ядра серед чоловіків. Вона розгорнулася між Віктором Самолюком з Київської області та сумчанином Ігорем Мусієнком. Її виграв Самолюк, але обидва атлети заслуговують на схвальні відгуки.

У жіночому багатоборстві очікувалося, що боротьба за нагороди точитиметься між броварчанкою Аліною Шух та гостею з Білорусі, срібною призеркою чемпіонату Європи-2013 у приміщенні Яною Максимовою. Проте Максимова після двох дисциплін припинила боротьбу, а конкуренцію Шух, причому доволі гідну, склала дніпрянка Рімма Гордієнко. Лише в останньому виді – бігу на 800 метрів – Аліна її обійшла і завершила чемпіонат з результатом 4472 очки (проти 4323). Це наразі 4-й результат сезону у світі.

Другий день чемпіонату України з легкої атлетики у приміщенні подарував глядачам декілька інтригуючих протистоянь.

В першу чергу мова йде про стрибки у висоту серед жінок. У цьому фіналі була лідер – срібна призерка чемпіонату світу-2017 киянка Юлія Левченко. Але рівень ще низки атлеток давав їм гарну можливість посперечатися з Юлією за золото. Мова йде про киянку Ірину Геращенко, харків’янку Катерину Табашник та Юлію Чумаченко з Миколаєва.

Уся четвірка ТОП-висотниць впевнено впоралася зі стартовими висотами, і перших втрат зазнала на позначці 1.93. Її не зуміли подолати Геращенко та Табашник, і завершили змагання з результатом 1 м 91 см (бронза, за спробами, дісталася Ірині). Чумаченко взяла 1.93 з другої спроби, Левченко – з першої. А от метр 95 підкорилися лише киянці. Після цього Левченко намагалася показати свій найкращий результат в сезоні – 1.98. Проте, планка на цій висоті не встояла.

Цікавими вийшли також змагання і у чоловічій висоті. Тут поза конкуренцією був Андрій Проценко з Херсонщини. 2.29, а після цього дві спроби, на жаль, не вдалі, на 2.32. Срібло та бронзу виграли представники бердичівської школи висотників – Віктор Лонський (2.23) та Юрій Кримаренко, який наразі представляє столицю (2.20). До Бердичева поїде ще одне срібло чемпіонату України – його у стрибках у довжину виборов Владислав Мазур – 7.83. Золото у цій дисципліні дісталося Сергію Никифорову з Київщини (7.96).

У жіночій довжині Марині Бех з Хмельниччини та киянці Крістіні Гришутіній зовсім трохи не вистачило до нормативу на чемпіонат світу, який складає 6 м 76 см. Марина стала першою – 6.67, а Крістіна поступилася їй усього трьома сантиметрами.

Прагнула побити національний рекорд для приміщень у стрибках з жердиною (4.63) харків’янка Марина Килипко. Проте все-таки перемогу святкувала з результатом 4.50.

У бігу на 800 метрів впевнено виглядала Ольга Ляхова з Полтавщини – 2.03,48. У чоловіків на цій дистанції у красивій боротьбі з Олегом Миронцем (Чернівецька обл.) на останніх метрах перемогу виборов волинянин Євген Гуцол (1.49,40 проти 1.49,52). Так само на фініші визначилася доля золотих нагород у фіналах з бігу на 400 метрів. Вони дісталися Віталію Бутриму з Сумщини (47,25) та киянці Тетяні Мельник (53,75).

Завершався другий день чемпіонату України фіналами з бігу на 60 метрів з бар’єрами. Тут – без несподіванок. Перемоги святкували киянин Артем Шаматрин (7.84) та Анна Плотіцина (Київська обл.), яка вже вкотре цієї зими підтвердила норматив на чемпіонат світу – 8.16.

В останній день змагань у манежі Сумського державного університету було розіграно вісім комплектів нагород. Найбільша увага була прикута до жіночого фіналу з потрійного стрибка. Тут боротьба за золото розгорнулася між Ольгою Саладухою з Донеччини та буковинкою Русланою Цихоцькою. Бронзова призерка Олімпійських ігор-2012 вже у першій спробі стрибнула на 13 м 85 см, і цей результат забезпечив їй перемогу. Руслана поступилася їй 24-ма сантиметрами.

У чоловіків у цій дисципліні, у протистоянні з Віктором Кузнєцовим (Київська обл.) та киянином Андрієм Станчевим, перемогу здобув ще один представник Донецької області Олександр Малосілов – 16.13 (Кузнєцов – 16.03, Станчев – 15.79).

Змагання з бігу на 1500 метрів виграли Олег Каяфа з Київщини (3.53,45) та львів’янка Орися Дем’янюк (4.38,99), з бігу на 3000 з перешкодами – Ганна Печко з Дніпропетровської області (10.43,36) та житомирянин Василь Коваль (8.43,60). В естафеті 4х400 м найшвидшими стали у чоловіків збірна Волинської області (3.18,86), у жінок – Донецької (3.40,13).