Покер в Україні офіційно визнано видом спорту

Покер давно визнаний видом спорту в багатьох країнах світу. Як і у випадку з іншими спортивними дисциплінами, по покеру також проводяться змагання, а переможці отримують заслужені нагороди. Досить часто в змаганнях по покеру беруть участь і українські спортсмени – причому, домагаються непоганих успіхів.
Однак до останнього часу покер в Україні офіційно визнаний не був. Він не був заборонений, але і не був офіційно дозволений. Тому представники владних структур могли на свій розсуд реагувати на проведення змагань з покеру: втручатися в них, переривати або навіть забороняти.

Тепер же, завдяки ініціативі Всеукраїнської федерації спортивного покеру, визнання його видом спорту відбулося на офіційному рівні. Міністерство молоді та спорту України видало наказ, який встановлює, що спортивний покер став на території країни самостійним видом спорту.

Звичайно, визнання покеру видом спорту стало тільки початком тривалого процесу. Ще не визначено, як будуть співвідноситися зі статусом спортивних ті чи інші види покерних змагань. Однак у країни з’явиться можливість проводити на своїй території престижні турніри покеру, а у найсильніших українських покеристів – проявити себе вдома.

Незважаючи на те, що покер тільки зараз був визнаний видом спорту, українські гравці давно займають призові місця на найбільших покерних турнірах

Роман Романовський
Найсильнішим і успішним серед українських учасників онлайн-турнірів вважається Роман Романовський, хоча періодично він бере участь і в очних змаганнях. Широку популярність Роман придбав, поклавши початок власним благодійним марафонам, перший з яких він провів у 2015 році. За період з серпня по грудень цього року його виграш склав понад 69 тисяч доларів. Половину цієї суми він перерахував в різні благодійні організації. Тоді багато його колег по покеру приєдналися до цієї акції. Свій марафон Роман повторив в 2016 році. У його наміри входило заробити шістсот тисяч доларів з метою перерахувати на благодійність дві третини цієї суми. У 2017 році Роман мав намір в рамках свого марафону збільшити суму виграшу до одного мільйона доларів. У 2018 році він поставив перед собою нову мету – заробити півтора мільйона доларів, з яких мільйон намір перерахувати на благодійність.

З 2011 року Роман визнається кращим серед українських гравців по онлайн-покеру за версією PocketFives, а також входить в топ-10 кращих гравців в світі. Загальний виграш Романа станом на серпень 2018 року в онлайні наближається до позначки в десять мільйонів доларів, і, коли ця цифра буде досягнута, він стане дев’ятим гравцем в світі, який заробив таку суму призових в інтернеті.

Романовський не тільки сам блискуче змагається на покерних турнірах, а й ділиться своїм безцінним досвідом з початківцями на навчальному ресурсі bitBstaking, де він є одним з тренерів.

Між іншим, Роман – вегетаріанець.

Олексій Хорошенін
Інший відомий і дуже сильний український спортсмен – Олексій Хорошенін.

Дитинство Олексія пройшло в Києві, де він народився в 1986 році. Покером почав захоплюватися ще в шкільні роки. Спочатку грав у компаніях знайомих і друзів, потім переключився на онлайн-покер, зареєструвавшись на PokerStars, де почав грати, використовуючи віртуальні гроші, а після вже і справжні.

Наступним його кроком стало участь в очних турнірах. Оскільки стартовий капітал він вже заробив, Олексій зареєструвався одночасно на декількох турнірах, які проводилися в декількох європейських країнах. Правда, удача посміхнулася Олексію не відразу, кілька турнірів він програв. І лише на етапі ЕРТ в Барселоні йому вдалося виграти свій перший турнір, де він заробив майже 600 тисяч євро в якості призових. На сьогоднішній день Олексій не тільки регулярно і успішно бере участь в очних турнірах, але і не залишає онлайн-покер, де виграє відомі і престижні турніри. Так в поточному році він виграв PokerStars Caribbean Adventure2018, турнір, в якому брали участь більше сотні гравців, отримавши за перше місце понад 51 тисячі доларів.

Євген Качалов
У числі найбільш успішних і найсильніших українських покеристів одне з перших місць по праву займає Євген Качалов. Регулярно беручи участь в очних змаганнях, він виграв на сьогоднішній день без малого дев’ять мільйонів доларів.

Євген народився в Києві в 1981 році, потім в десятирічному віці перебрався разом з батьками в Нью-Йорк. Незабаром після отримання вищої освіти в сфері економіки, він виявив неабиякі здібності до віртуальних ігор. Освіта і дисципліна допомогли молодому гравцеві зайняти гідне місце серед гравців в онлайн-покер. У 2004 році Євген вперше брав участь в очному турнірі. Світова популярність прийшла до нього вже в 2007 році, після перемоги в турнірі Doyle Brunson Five Diamond World Poker Classic. Тоді його виграш склав без малого 2,5 мільйона доларів. До цього дня це рекорд в його кар’єрі. Зараз Качалов регулярно бере участь в різних турнірах покеру, де із завидною постійністю входить в число призерів. Качалов продовжує грати в онлайні і має в своєму активі кілька перемог на WCOOP. Крім покеру Євген захоплюється кіберспорту. Створена ним кіберспортивного команда добре проявила себе на чемпіонаті Italian Gaming League.

Є надія, що визнання покеру самостійним видом спорту в Україні дасть новий поштовх до розвитку його в країні, і ми почуємо нові імена українських спортсменів, які увійшли в еліту світового покеру.