«ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» 5-й День:

РУБРИКА «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» 5-й День:

У нашій країні зараз відбувається масштабний фізкультурно-оздоровчий захід UKRAINE IS EUROPE «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ СПОРТУ» під єдиним гаслом «Єдність у русі – сила у результаті!» одразу в семи містах України 20-29 вересня з 16:00 до 20:00 від НОК України та Олімпійської команди, Міністерства молоді та спорту України та Державної установи Спорт для всіх».

РЕЦЕПТ КОРИСНОЇ СТРАВИ ДЛЯ СПОРТСМЕНА

ВІД КРІШТІАНУ РОНАЛДУ –

Тріска з картоплею:

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 4 шт. філе тріски;
  • 800 грамів молодої картоплі;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • 250 мл вершків;
  • 2 яйця;
  • 40 мл оливкової олії;
  • сіль, спеції за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Змастіть форму для запікання оливковою олією. Наріжте цибулю тонкими кільцями і розкладіть її на дно форми.
  2. Філе тріски наріжте невеликими шматочками. Кожен шматочок посоліть і посипте спеціями. Розкладіть шматочки риби поверх цибулі.
  3. Наріжте картоплю тонкими кружечками і викладіть її на рибу.
  4. Збийте яйця виделкою, додайте сіль і влийте вершки. Збийте суміш ще раз до отримання однорідної маси.
  5. Отриманою сумішшю рівномірно заповніть форму для випікання з рибою і картоплею
  6. Розігрійте духовку до 190 градусів. Випікайте страву протягом 30 хвилин.

ДЕВІД БЕКХЕМ — Картопляний пиріг:

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 250 грамів борошна;
  • 180 грамів вершкового масла;
  • 3 столові ложки сметани;
  • 500 грамів картоплі;
  • 150 грамів ріпчастої цибулі;
  • 1 яйце;
  • 50 грамів твердого сиру;
  • сіль, перець за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Просійте борошно. Додайте в миску з борошном сіль і порізане кубиками холодне вершкове масло.
  2. Суміш борошна і масла подрібніть у блендері до стану крихти.
  3. Додайте сметану і замісіть тісто. Поставте його у холодильник.
  4. Почистіть картоплю і наріжте її дрібними кубиками.
  5. Додайте до картоплі дрібно нарізану цибулю і тертий сир. Приправте суміш сіллю і перцем, перемішайте.
  6. Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 2 частини. Одну частину розкачайте і викладіть у форму для випікання.
  7. Поверх тіста викладіть начинку і додайте зверху кілька кубиків вершкового масла.
  8. Розкачайте другу половину тіста і покладіть його поверх начинки.
  9. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте пиріг протягом 50 хвилин.

Інформація: з вільного доступу.

#РАЗОМУРИТМІСПОРТУ #EuropeanWeekofSport#OlimpicLesson#BeActive2024

МЕНЮ  ОЛІМПІЙСЬКИХ ЧЕМПІОНІВ:

Постійне фізичне навантаження неможливе без правильного харчування. Раціон олімпійців може відрізнятися, але одне правило непорушне — він має містити велику кількість білків. Білок є важливою поживною речовиною для всіх людей, оскільки він сприяє росту м’язів, допомагає здоровому травленню, підтримує здоров’я кісток і довше забезпечує ситість. Коли йдеться про виснажливу роботу тіла та витривалість організму, тут без білку не обійтись. 

Для спортсменів вкрай важливо, щоб білок був присутній у кожному прийманні їжі. Це можуть бути яйця, курка, макарони з цільного зерна, тунець або навіть арахісова паста. Головне, тримати баланс у тарілці. А для цього потрібно розуміти, що саме містять у собі різні харчові продукти. Олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан, до прикладу, завжди готує собі сама. Вона не їсть фаст-фуд, а серед солодощів може дозволити собі лише чизкейк, але за умови успішної гри. Саме такий рівень дисципліни приводить спортсменів до переможних кубків та медалей.

Багато спортсменів починають свій ранок з якісної вівсяної каші. Вона містить багато клітковини та пребіотики, важливі для здорової роботи кишківника. Цю крупу можна готувати по-різному: солодкою чи солоною, варити, запікати або взагалі робити лінивий варіант без термічної обробки. Якщо ви хочете приготувати білкову та поживну страву, що точно б сподобалась олімпійцям, вівсянка з тунцем та яйцем пашот — ідеальний вибір. 

Інформація: з вільного доступу.

#РАЗОМУРИТМІСПОРТУ #EuropeanWeekofSport#OlimpicLesson#BeActive2024