Володимир Шадрін: Ми хочемо, щоб діти могли займатися самбо в кожній херсонській школі

Федерація самбо України ініціювала всеукраїнську Програму, завдяки якій боротьбою можна буде займатися не тільки в спеціалізованих секціях, але і в звичайних загальноосвітніх школах – замість традиційних уроків фізкультури.

На думку авторів Програми, це не тільки значно підвищить залученість дітей в спорт, але і дасть школярам багато корисних в житті фізичні навички і психологічні якості.

Детальніше про нову спортивної Програмі розповів президент Херсонської обласної федерації самбо Володимир Шадрін.

Як виникла ідея створення такої програми?

Авторами ідеї був президент Національної федерації самбо України Вадим Рогач та Галина Коломоєць з Київського «Інституту модернізації змісту освіти». І тренерська рада, який неодноразово порушував питання відсутності на сьогоднішній день масовості спорту, зайнявся написанням такої програми, доведенням її целессобразності. Вони відстояли свою точку зору в Міністерстві освіти, і програма почала працювати.

На сайті Федерації самбо України є можливість зареєструватися і стати її учасником. Нічого там хитрого немає, елементарні речі. Керівник повинен просто внести дані в спеціальну анкету про свій навчальний заклад і заявити про своє бажання брати участь у проекті.

Запропонована програма гарантує учасникам фінансування з державного бюджету в частині придбання борцівський килим і тренувальної форми, а також на місцевих рад покладається навантаження по оплаті інструкторів.

Як будуть організовані заняття для бажаючих займатися самбо?

Думаю, курс буде тривати близько року. Участь в програмі буде тільки на добровільних засадах. Можливо три варіанти її реалізації: замість уроків фізкультури, модульною системою навчання або семестрово.

У завдання фізруків не входитиме давати дітям багато техніки, перший рік навчання якраз цього в себе і не включає. В першу чергу дітям дадуть вміння виконувати нескладні акробатичні дії, вміння падати і страхуватися при цьому і, важливо, в них будуть виховувати командний дух і вміння працювати на результат. А потім вже до цього всього можуть бути додані технічні вміння і фізична підготовка.

Звичайно, в інтересах федерації самбо щоб це був якомога більш масовий процес, 4-5 занять на тиждень замість уроків фізкультури. Тоді можна буде говорити про якусь селекції і якісь результати.

У чому буде її користь для дітей?

Участь в програмі дасть можливість підвищити впевненість в собі, отримати елементарні уроки самооборони. І з урахуванням того, в якій ситуації перебуває наша держава, коли хлопці підуть в армію, важливо, що у них вже буде якась підготовка. І, звичайно, вони отримають навички захисту від травм при падіннях. Людина, яка має елементарні навички угруповання і страховки при падінні, ніколи не зламає собі руку або ногу на ожеледі.

Багато в чому, діти втратили інтерес до спорту, сидять цілими днями за комп’ютером, не ведуть активний спосіб життя. І чим більше буде маса дітей, які займаються спортом, тим більше буде можливість у тренерів провести якусь селекцію. Відповідно, дітям і їх батькам, які будуть бачити якусь перспективу в спорті, будемо давати можливість реалізовуватися далі.

Як програма буде реалізовуватися в Херсонській області?

Зараз плануємо ввести пілотний проект в 30 школі. Там буде набрана група з 25-30 осіб. Різниця у віці між ними буде не більше трьох років, щоб можна було давати однакові фізичні навантаження. Ясна річ, до тренувань вони приступлять тільки після медичного огляду і отримання допуску від лікаря.

Також вже в травні на базі Херсонської області буде проводитися всеукраїнський семінар з навчання інструкторів. На перших порах ними можуть стати вчителі фізкультури, які мають профільну освіту і педагогічні навички. На семінарі їх навчать елементарним страховками, вмінню падати, виконання базових технічних дій. І вчителі, які вже працюють в своїх школах, зможуть виконувати і функції інструкторів.

Радує, що на сьогоднішній день Херсонська область є лідером за кількістю поданих заявок серед усіх областей. Станом на 15 січня їх було вже двадцять дев’ять. У найближчій до нас Донецької області подали двадцять чотири заявки. Решта – далеко позаду.

Але мало проявити ініціативу, треба домогтися оснащення всіх цих шкіл інвентарем і створення умов для роботи інструкторів.

автор: Віталій Вибранський

Джерело: http://khersonci.com.ua