В Каховці відбувся ХІІІ традиційний шаховий турнір пам’яті Заслуженого тренера України В.О.Войнаревича

З 12 по 19 вересня 2021 року (у суботу та неділю) в шаховому клубі каховського Палацу культури «Меліоратор» відбувся традиційний відкритий шаховий темпо-турнір Каховської ТГ, присвячений пам’яті Заслуженого тренера України Валерія Олексійовича Войнаревича. Змагання проводились в рамках заходів з нагоди відзначення Дня фізичної культури і спорту та 230-Дня заснування м. Каховки, та були організовані Федерацією шахів м. Каховки при підтримці відділу у справах молоді та спорту і управління культури і туризму Каховської міської ради.

Цього року турнір зібрав сильний склад учасників. В змаганнях взяли участь 37 шахістів різного віку з Каховки, Н.Каховки, Таврійська, Роздольного, у т.ч. учні Валерія Войнаревича – міжнародний майстер Юлія Зінкевич, кандидати у майстри спорту Артур Ралко, Олексій Ктітор, Дмитро Кузьоминський, Максим Усанов, першорозрядник Олександр Черепанов.

Першість у турнірі розігрувалась за швейцарською системою з 11 турів та контролем часу 20 хвилин на партію кожному з учасників. Протягом усього турніру  між учасниками точилася напружена та безкомпромісна боротьба за першість. Більш досвідчені та знані шахісти підтвердили свою високу кваліфікацію, у підсумку здобувши місця у верхній частині турнірної таблиці. добру гру у цьому турнірі продемонстрував юний вихованець відділення шахів Каховської ДЮСШ Ростислав Надєєв, який, набравши 7 очок, зайняв високе підсумкове 8 місце.

За результатами змагань у загальному заліку переможцем ХІІІ-го відкритого шахового темпо-турніру, присвяченого пам’яті ЗТУ В.О.Войнаревича 2020 року, став кандидат у майстри спорту з Каховки Максим Усанов з результатом 9 очок з 11-ти можливих. Срібним призером турніру став каховчанин Артур Ралко (8,5 очок), бронза – у каховчанина Олексія Ктітора (8 очок). Міжнародний майстер Юлія Зінкевич завершила турнір на четвертому місці. Група учасників, які набрали по 7 очок, розташувалась з 5 по 8 місця: кмс Анатолій Назаров (Роздольне), Валентин Підорич (Каховка), Микола Макуха (Таврійськ) та Ростислав Надєєв. Замкнули десятку кращих з 6,5 очками каховчане Олег Пільщіков та кмс Дмитро Кузьоминський.

Кращий результат у цьому турнірі на жіночій дошці у новокаховчанки міжнародного майстра Юлії Зінкевич, у заліку серед дівчат – у Єви Тишковець (Каховка), серед юнаків – у Ростислава Надєєва та серед ветеранів – у Анатолія Назарова (Роздольне).

За підсумками турніру переможці та призери турніру за категоріями були нагороджені почесними грамотами і медалями від організаторів та цінними призами від колишніх вихованців Валерія Войнаревича – Заслуженого майстра спорту, міжнародного гросмейстера, Почесної громадянки м. Каховки Наталії Жуковой та кандидата у майстри спорту Олександра Машкіна. Під час урочистої церемонії нагородження учасників по відеозв’язку привітав Олександр Машкін, він також поділився своїми спогадами про свого тренера та учителя Валерія Войнаревича та побажав всім творчих успіхів і нових спортивних перемог.

Федерація шахів м. Каховки та організатори турніру висловлюють щиру подяку Наталії Жуковій та Олександру Машкіну за надану фінансову допомогу в організації змагань та придбанні необхідного шахового інвентарю для шахового клубу.

Попереду у каховських шахістів нові змагання. У жовтні в шаховому клубі МПК «Меліоратор» планується проведення змагання чемпіонату Каховського шахового клубу – 2021.

P.S.: Войнаревич Валерій Олексійович (18.09.194610.08.1999)Заслужений тренер України з шахів (1997), «Відмінник народної освіти УРСР» (1991). З 1980 по 1999 рік працював тренером-викладачем відділення шахів Каховської ДЮСШ, розробив власну методику навчання гри у шахи. За час своєї тренерської роботи підготував більше ста першорозрядників, 12 кандидатів у майстри спорту. Найбільш відомою ученицею В.О.Войнаревича є чемпіонка світу та Європи, переможниця Всесвітньої шахової олімпіади, Заслужений майстер спорту України, міжнародний гросмейстер Наталія Жукова. Також серед вихованців тренера: Чемпіон України міжнародний майстер В.Якимов, міжнародний майстер Ю.Зінкевич (Майко), майстер спорту А.Майко, майстер ФІДЕ М.Гриценко, кандидати у майстри спорту з шахів О.Машкін, С.Семенова, Д.Кирюшин, Д.Кузьоминський, О.Ктітор, О.Маковецька, М.Усанов та ін. 

Джерело: За інформацією Федерації шахів м. Каховки