Херсон урочисто зустрів чемпіонку Європи з легкої атлетики Яну Лебєдєву

7 червня 2021 року до Херсона з золотою медаллю у метанні диску та бронзовою медаллю у штовхані ядра Чемпіонату Європи з легкої атлетики з паралімпійських видів спорту повернулась Яна Лебєдєва.

Чемпіонат з легкої атлетики проходив у Польщі у місті Бидгощ. Спортсмени здавали ПЛР – тести кожні 3 дні та могли перебувати тільки в готелі та на стадіоні, – розповіла Яна. Легкою атлетикою вона займається з 2014 року.

“Це була як генеральна репетиція. Побачили, над чим ще треба допрацювати. Ще є час, так що будемо працювати і намагатися в Токіо виступити якнайкраще” – говорить чемпіонка.

Херсон зустрів чемпіонку Європи з легкої атлетики з параолімпійських видів спорту Яну Лебєдєву
За словами херсонської спортсменки на міжнародний рівень вона вийшла 2017 року. Тоді був її перший чемпіонат світу у Лондоні, де поступилася всього 1 сантиметром у штовханні ядра.

“Хочеться, щоб було більше комфортних доступних умов. У Херсоні мінімальні. Я тренуюся на стадіоні “Кристал”. Там зроблено тільки сектор, де можна стільці закріпити. На траву метати заборонено, метаємо на дрібну гальку. Це псується інвентар, диски, списи, який купується за власний кошт” – продовжує Яна.

Сергій Андрющенко тренер Яни Лебєдєвої – виступом спортсменки задоволений.

“Трішки результат не той показали, що ми готові. Це і добре, ще є старт і треба попрацювати і якомога краще виступити на параолімпіаді. Гарно прийняли судді. Не було жорстких покарань. Все було зроблено для того, щоб всі задоволені виступили, були раді та з медалями” – каже тренер чемпіонки.

Руслан Малашенко директор дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю, розказав, що Яна починала займатися настільним тенісом. Згодом її тренер запропонував займатися легкою атлетикою.

На вокзал зустрічати Яну приїхав її чоловік Михайло – “Скоро отримаю інвалідність через серце, адже переживаю за неї. Раніше медалі давали тільки спортсменам, тож пропоную давати ще тренерам і чоловікам”.

Херсон зустрів чемпіонку Європи з легкої атлетики з параолімпійських видів спорту Яну Лебєдєву
Наразі чемпіонка готується захистити диплом Херсонського державного університету факультету фізичного виховання та спорту і продовжити тренування.

У найближчих планах чемпіонки – готуватися до паралімпійських ігор у Токіо, які мають відбутися у серпні.

Джерело:  Мост – Новости