Міжнародний турнір з вільної боротьби пройшов у Херсоні

Два дні в Херсоні, в спортивному залі Херсонського вищого училища фізичної культури, було свято для шанувальників вільної боротьби. Тут проходив традиційний Міжнародний турнір з вільної боротьби пам’яті Героя Радянського Союзу Іллі Кулика.

– Цей турнір вже 44-й за рахунком. Він проходить з різним успіхом. Спочатку наші змагання проводилися тільки для юнаків. А вже в наш час в ньому виступають спортсмени юніорського віку. Декілька разів на турнірі брали участь навіть жінки – згадує засновник херсонської школи боротьби, заслужений тренер України Віктор Лушников.

– Турнірів зараз багато, і з добрими призовими фондами. Адже це, в першу чергу, школа для молодих спортсменів і для тих, хто хоче в майбутньому потрапити до збірної країни, брати участь в чемпіонатах світу і Європи, Олімпійських іграх. Наші змагання пройшли майже всі спортсмени, які зараз захищають кольори збірної країни на найпрестижніших змаганнях, завойовуючи для України всы медалі . Ми дуже задоволені, знаючи, що наш турнір на певному етапі допоміг їм набратися змагального досвіду. Наблизитися на крок до завоювання чемпіонського звання або призового місця. Ось і зараз українська жіноча збірна їде на чемпіонат світу серед спортсменок до 23 років. Там будуть виступати випускниці Херсонського вищого училища фізичної культури Олена Кремзер, Алла Белінська, Ілона Прокопівнюк. Та й інші учасниці збірної пройшли загартування на цих змаганнях. І хоча зараз не найкращі часи, але приємно, що, незважаючи на різні труднощі, ми проводимо такий престижний турнір, – продовжив Лушніков.

Цього разу на два борцівські килима виходили представники не тільки України, а й спортсмени з Білорусі та Молдови.

Команда сусідній Білорусі була представлена п’ятьма юніорами і двома юніорки. Ось що розповів заслужений тренер Білорусі Олександр Смаль.

– Я в третій раз привожу на ці змагання своїх вихованців з Гомельського училища олімпійського резерву. Дуже хороші турніри. Проводяться на високому рівні. Хороша спортивна атмосфера. Та й українська школа вільної боротьби – одна з передових у світі. Є чому повчитися і у кого набратися досвіду. А сам турнір дуже хороший, на ньому багато борців високого класу. Велике представництво сильних українських борців. З Молдови приїжджають сильні борці. Хотілося б і нам привезти більше спортсменів, як це робили раніше, але фінансові труднощі поки це зробити не дозволяють. Тому приїхали кращі. Всі призери чемпіонатів Білорусі в своїх вікових групах. Нехай спробують пробитися на п’єдестал пошани і зроблять черговий крок у підвищенні своєї майстерності. А ми будемо намагатися і надалі знаходити можливості приїжджати в Херсон. Білоруська делегація не залишилася без нагороди, завоювавши одну бронзову медаль.

А в перший день непогано проявили себе і представники нашого Таврійського краю, учні та випускники Херсонського вищого училища фізичної культури. Переможницею у ваговій категорії 57 кг стала Христина Зіборова. Це було єдине перше місце в цей день.На другу і третю сходинку п’єдесталу піднімалися по три наших спортсмена. Другі місця у Вікторії Пасічник (вагова категорія 62 кг), Еріка Арушанян (65 кг) і Володимира Косякова (74 кг). А бронзові нагороди – у Сергія Яковлєва (57 кг), Павла Лаврова (65 кг) і Ресуля Несуветова (70 кг).

Ерік Арушанян, призер чемпіонату світу, торішній переможець турніру, цього разу став другим.

– Ерік. Як тобі сподобався цей турнір?

– Турнір дуже хороший. Планував, що приїдуть борці з Молдови. Там дуже сильні спортсмени, але в моїй вазі вони не виставили учасника. Хоча і так були напружені сутички. Особливо за вихід у фінал. Сильний суперник з Харкова, він перейшов в наш вагу. Але я у нього виграв. На жаль, не зміг виступити у фінальному поєдинку. Я після операції, ще повністю не відновився. Але змагання стали хорошою підготовкою до чемпіонату України, який пройде в кінці листопада.

Молдавська делегація була представлена трьома борцями. Вони всі – чемпіони країни в різних вікових категоріях. А Петро Карасені – призер чемпіонату світу та Європи.

Василь Таукчі: – Я вперше в Херсоні. Місто сподобався. Спробую пробитися на п’єдестал пошани, хоча склад учасників тут дуже сильний.

Майстер спорту Петро Карасені: – Я теж вперше приїхав в Херсон. Гарне місто. У минулому році я був призером чемпіонату світу серед кадетів. А в цьому році на чемпіонаті Європи пробився до трійки призерів серед юнаків. Подивився учасників. Тут зібралися хороші суперники. Доведеться попітніти на килимі, щоб потрапити в призери. Буде хороша підготовка до чемпіонату Молдови. Хочу знову завоювати чемпіонське звання і поїхати на чемпіонати світу та Європи. Сподіваюся, цей турнір допоможе мені в підготовці.

Майстер спорту Іван Недялко: – Я вже другий раз в вашому місті і знову беру участь в цьому турнірі. Вперше приїжджав сюди років п’ять тому, ще в дитинстві. Був тоді ще маленький. Програв. Зараз підготувався. Я чемпіон Молдови. На Європі програв в сутичці за третє місце. А на світі був п’ятим. Хотілося б відвезти додому нагороду турніру. Вона залишиться пам’яттю на все життя.

До речі, Карасені і Недялко стали срібними призерами турніру, відповідно у вагових категоріях 79 і 86 кілограмів.

У другий день представників Херсонщини на п’єдесталі пошани виявилося трохи менше. Та й в цей день переможці та призери визначалися в меншій кількості вагових категорій.

Переможцем став Роман Довголюк у ваговій категорії 125 кг. А у ваговій категорії 97 кг фінал був наш. Олександр Маслюк зумів виграти у Олександра Саргісова. Відповідно Маслюк перший, а Саргіс – другий.

Головний суддя змагань, суддя міжнародної категорії, майстер спорту Валерій Іздебський з 1994 року беззмінно очолює ці змагання ..

– Валерію Івановичу, черговий турнір завершений. Ви задоволені проведенням змагань?

– Найголовніше, що всі спортсмени здорові. Не було травм. Правда, носи розбивали. Але це буває під час азартних сутичок. Незважаючи на те, що в ці терміни проходив чемпіонат світу серед молоді і кілька міжнародних турнірів за кордоном, в Херсоні зібрався досить сильний склад. Приїхали чемпіони та призери своїх країн. Цікаві сутички на килимі тримали в напрузі глядачів. Хотілося б, щоб більше їх прийшло на наші змагання. Було що подивитися і за кого вболівати. Окремо хочу подякувати тим, хто допоміг матеріально в проведенні турніру. Серед них багато колишніх борці. Ми їм дуже вдячні. А в цілому проведенням турніру я, як головний суддя, задоволений.

Задоволені залишилися і учасники змагань. Багато з нетерпінням чекатимуть 45-тий турнір, який пройде в цей же час в Херсоні в майбутньому році.

 

 

Джерело:  Вгору

Автор: Олександр Крупица